Prima Adunare Generala ERPA la Bucuresti

Bucuresti, 15.02.2016

European Rural Poultry Association (ERPA), cea mai importantă asociație a crescătorilor de păsări în sistem rustic la nivel european, a organizat, săptămâna trecută, la București cea de-a noua Adunare Generală a asociației.

Evenimentul, desfășurat la Phoenicia Grand Hotel, a reunit reprezentanti ERPA din Franta, Spania Italia și Romania prin Agroland.  Printre participanți s-au numărat membrii unor organizații importante în sector – Avialter, Synalaf – dar și reprezentantul Organizației Națiunilor Unite pentru Alimentație și Agricultură (Tibor Szucs).

În cadrul Adunării Generale a ERPA s-a analizat evolutia sectorului de creștere a păsărilor în sistem free-range la nivel european, precum și oportunitățile și provocările pe care le oferă un astfel de business, începând de legislația în domeniu, autorizarea micilor abatoare la fermă, trasabilitatea păsărilor vii, controlul sanitar în unitățile mici de producție și normele de vânzare a produselor. Temele au fost susținute de Oscar Berlanda, președinte ERPA, Marie Guyot, secretar general ERPA  și Jose Carlos Terraz, președinte Avialter.

Partea română a fost reprezentată de Marian Pințur (secretar general ANSVSA), Veronica Tulpan (Vier Photen România) și Horia Cardoș (Agroland).

ERPA a fost creată în 2007, în scopul apărării, susținerii și dezvoltării sectorului de carne de pasăre crescută în sistem rustic în UE, dar și a  apărării modului de creștere extensiv și în fermele familiale, în plin aer. De asemenea, asociația își reprezintă membrii pe lângă instanțele profesionale și publice europene ale CE. Un alt obiectiv este coordonarea activităților membrilor săi și adoptarea unor poziții comune. ERPA include asociații naționale de crescători din țări precum Belgia, Spania, Franța, Grecia, Ungaria, Italia, Republica Cehă și România.

Asociația are relații bune cu DG Agri și DG Sante, cabinetele comisarilor europeni sau cu europarlamentari membri ai Comisiei de Agricultură, ai celei de Mediu sau de Sănătate Publică din Parlamentul European. De asemenea, ERPA are legături strânse și cu alte federații europene cum ar fi Eurogroup for animals, FVE, Via Campessina, IFOAM Europe, COPA COGECA etc.

  • România, pe harta europeană a creșterii păsărilor în sistem rustic

Creşterea păsărilor în sistem free – range este o sursă  importantă de venituri pentru fermele familiale din Vestul Europei din ţări precum Franţa sau Italia, însă în acelaşi timp tinde să devină un sector important şi în ţările din sudul şi estul Europei.

Lumea rurală este pe cale să se schimbe. Pe de o parte, s-a redus numărul celor care cresc animale la curte, iar pe de alta, s-a mărit numărul crescătorilor care solicită înființarea unor abatoare de dimensiuni mici pe lângă ferme pentru a satisface cererea celor care nu pot să-și crească singuri păsări și care solicită carne de pasăre de calitate, a declarat Oscar Berlanda, preşedintele European Rural Poultry Association (ERPA) la conferinţa de presă prilejuită de Adunarea Generală a Asociaţiei care a avut loc săptămâna trecută la Bucureşti.

Potrivit datelor ERPA, în Europa numărul păsărilor de reproducţie crescute în sistem rustic se ridică la circa 2,5 milioane de capete. Chiar dacă este vorba de un business sezonier, vânzările pe întreaga filieră, începând de la furaje, vaccinuri, utilaje etc., ating circa două miliarde de euro. ’’Este o realitate economică importantă, de care trebuie să se țină seama, nu vorbim doar de tradiții de altădată’’, a atras atenția Oscar Berlanda, preşedintele ERPA.

În ce priveşte efectivele vândute anual de către crescători, acestea se ridică la circa 4 milioane de pui, 10 milioane de păsări ouătoare, 2,5 milioane de curcani, 3 milioane de raţe şi gâşte, 2,5 milioane de bibilici, prepeliţe şi iepuri.

Cel mai mare producător la nivel european este Franţa cu 153 milioane de pui coloraţi, Italia -45 miliaone de pui, Portugalia – 33 milioane de pui, Spania – 30 milioane de pui, Ungaria – 30 milioane de pui, Grecia – 7,5 milioane de pui şi Belgia – 3 milioane de pui. România este la început de drum, fiind reprezentată de Agroland, companie care a iniţiat un program de susţinere pentru fermierii care vor să intre în acest sistem.

  • ANSVSA promite să ajute crescătorii români

În România, creșterea păsărilor în sistem rustic se află la început de drum, motiv pentru care acest sector nici nu a fost legiferat. Prezent la conferința prilejuită de Adunarea generală a ERPA de la București, Marian Pințur, secretarul general al ANSVSA, a promis sprijinul autorităților în ceea ce privește punerea la punct a legislației, astfel încât creșterea puilor în sistem rustic să se poată realiza conform cerințelor europene în materie.

“Acest sistem de creștere a puior în sistem rural se practică de foarte mulți ani în România, este o provocare să îl legiferăm”, a declarat Marian Pințur, care a adăugat că pentru tinerii din mediul rural această activitate ar putea reprezenta o sursă importantă de venituri.

  • DESPRE AGROLAND

Agroland este cea mai mare furnzior de produse adresate micului fermier cu o retea de 250 de magazine în 28 de judeţe. Agroland include o serie de concept store-uri precum Agroland Piese, Agroland Pet food, Agroland 1000 si in 2016 primul Agroland Mega (cu 10 000 de produse la raft). Agroland este singura companie romanesca acceptata cu statut de membru in ERPA, Asociatia Producatorilor de Pasari Rurale din Europa.