REVISTA PRESEI 12 IUNIE – 18 IUNIE

CUMPĂRĂTURI PE BANDĂ RULANTĂ. ROMÂNIA VINDE AL PATRULEA VAPOR DE 60.000 MT DE GRÂU ÎN EGIPT ÎN MAI PUȚIN DE O LUNĂ. MARFA A FOST VÂNDUTĂ DE ADM PENTRU 205.57 DOLARI/MT – Traderul american ADM, unul dintre cei mai mari trei exportatori de materii prime agricole de pe piața locală, a câștigat astăzi o licitație în Egipt în urma căreia va încărca pentru livrare către porturile economiei nord-africane 60.000 MT de grâu românesc.

Mai multe pe: http://agrofinanciar.ro/Romania-vinde-al-patrulea-vapor-de-60000-MT-de-grau-in-Egipt-in-mai-putin-de-o-luna-Marfa-a-fost-vanduta-de-ADM-pentru-205-57-dolari-MT-n564.html

 

S-A ADOPTAT PROIECTUL PRIVIND UNELE MASURI PENTRU DEZVOLTAREA SI SUSTINEREA FERMELOR DE FAMILIE – Camera Deputatilor a adoptat marti un proiect de lege care priveste unele masuri pentru dezvoltarea si sustinerea fermelor de familie.

Mai multe pe: http://www.agrofood.ro/index.php/agricultura/item/804-s-a-adoptat-proiectul-privind-unele-masuri-pentru-dezvoltarea-si-sustinerea-fermelor-de-familie

 

SE PRECONIZEAZĂ CĂ PRODUCŢIA DE GRÂU A UE VA CREŞTE! – Producţia totală de cereale a Uniunii Europene este estimată la 304,8 milioane tone în sezonul 2017/2018, potrivit datelor publicate de Comisia Europeană.

Mai multe pe: http://www.agroinfo.ro/vegetal/grau/se-preconizeaza-ca-productia-de-grau-a-ue-va-creste

 

S-A VOTAT! MAI MULȚI BANI PENTRU FERMIERII CARE ANGAJEAZĂ UCENICI SAU STAGIARI! – Deputații au votat astăzi, 13 iunie, un proiect extrem de important pentru cei care angajează la propriile firme ucenici sau stagiari.

Mai multe pe: http://agrointel.ro/80296/s-a-votat-mai-multi-bani-pentru-fermierii-care-angajeaza-ucenici-sau-stagiari/

 

STRAINII CUMPARA TERENURI SI LE ARENDEAZA ROMANILOR. IN ARDEAL, ESTE UN ADEVARAT FENOMEN – Vestul ţării a atras de-a lungul timpului cei mai mulţi investitori străini, poate si datorita terenurilor fertile de aici sau a apropierii de Occident.

Mai multe pe: http://www.agrostandard.ro/strainii-cumpara-terenuri-si-le-arendeaza-romanilor-in-ardeal-este-un-adevarat-fenomen/

 

PESTE 2.700 DE PRODUCĂTORI DE TOMATE AU DEPUS ACTELE PENTRU A PRIMI CEI 3.000 EURO – Până în prezent un număr de 2.775 de producători de tomate au depus actele pentru  decontare în cadrul Programul de sprijin pentru tomate cultivate în spaţii protejate, iar 2.665 dintre aceștia au primit banii, a anunțat ministrul Agriculturii Petre Daea, care susține că acest program se va derula pe parcursul a opt ani.

Mai multe pe: http://agroteca.ro/2700-producatori-tomate/

 

INTERESE AGROSTRATEGICE LA MAREA NEAGRĂ – De multe ori in agricultura Romaniei se discuta despre plus valoare.

Mai multe pe: https://www.agro-tv.ro/interese-agrostrategice-la-marea-neagra/

 

OFICIALII AU VIZITAT PRODUCĂTORII DE ROŞII CARE AU APLICAT PENTRU SPRIJINUL ACORDAT PRIN PROGRAMUL PENTRU TOMATE – Ministrul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, Petre Daea, împreună cu secretarul de stat Daniel Botănoiu, alături de preşedintele Camerei Deputaţilor, Liviu Dragnea, s-au aflat la începutul săptămânii într-o vizită oficială în localitatea Cilieni, judeţul Olt.

Mai multe pe: http://www.businessagricol.ro/?p=6343

 

DEFICITUL ÎN COMERŢUL CU PRODUSE AGROALIMENTARE A CRESCUT DE 1,7 ORI ÎN PRIMUL TRIMESTRU – Deficitul României în comerţul cu produse agroalimentare a crescut de 1,7 ori în primul trimestru din acest an, comparativ cu perioada similară din 2016, până la 460,37 milioane de euro, potrivit datelor furnizate de Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale (MADR).

Mai multe pe: http://www.capital.ro/deficitul-in-comertul-cu-produse-agroalimentare.html

 

FERMIERII VOR PUTEA ACHIZITIONA PANA LA 750 HA DE TEREN AGRICOL PRIN CREDIT, IAR STATUL VA GARANTA 80% – Noile norme adoptate ieri de deputati prevad o serie de modificari pentru finantarea fermierilor si sustinerea utilizarii mecanismului de garantare.

Mai multe pe: https://www.gazetadeagricultura.info/afaceri-agricole/541-credite-agricultura/20044-fermierii-vor-putea-achizitiona-pana-la-750-ha-de-teren-agricol-prin-credit-iar-statul-va-garanta-80.html

 

10 OCTOMBRIE AR PUTEA FI DESEMNATA „ZIUA PRODUSELOR ROMANESTI” – Vicepresedintele Comisiei de Agricultura din Camera Deputatilor, Alexandru Stanescu, a initiat un proiect de lege referitor la stabilirea zilei de 10 octombrie drept „Ziua produselor agroalimentare romanesti”.

Mai multe pe: http://www.industriacarnii.ro/exclusiv-ic/exclusiv/4075-10-octombrie-ar-putea-fi-desemnata-ziua-produselor-romanesti

 

NOUL PROGRAM PENTRU ŞCOLI UNIFICĂ ACTUALELE PROGRAME DE ÎNCURAJARE A CONSUMULUI DE FRUCTE ŞI LEGUME ÎN ŞCOLI, RESPECTIV DE DISTRIBUIRE A LAPTELUI ÎN ŞCOLI – Pe lângă interesul acordat fermierilor şi produselor româneşti, Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale este preocupat şi de consumatorul român.

Mai multe pe: https://www.lumeasatului.ro/articole-revista/actualitate/3889-noul-program-pentru-scoli-unifica-actualele-programe-de-incurajare-a-consumului-de-fructe-si-legume-in-scoli-respectiv-de-distribuire-a-laptelui-in-scoli.html

 

COLECTAREA ULEIULUI ALIMENTAR, UN NOU SERVICIU LANSAT DE CARREFOUR ROMANIA SI GREEN GROUP – Carrefour Romania si Green Group sarbatoresc patru ani de operare a sistemului de colectare selectiva a deseurilor – SIGUREC – prin intermediul caruia, clientii Carrefour au colectat in total peste 16 milioane bucati deseuri PET, doze si sticla si peste 4.500 de tone deseuri de echipamente electrice, electronice, hartie si carton.

Mai multe pe: http://modernbuyer.ro/colectarea-uleiului-alimentar-un-nou-serviciu-lansat-de-carrefour-romania-si-green-group/

 

RATA ANUALĂ A INFLAŢIEI A STAGNAT ÎN LUNA MAI LA 0,6%. FRUCTELE ŞI LEGUMELE S-AU SCUMPIT SEMNIFICATIV FAŢĂ DE APRILIE, IAR BILETELE DE AVION AU COSTAT CU 7,6% MAI MULT – Rata anuală a inflaţiei, care măsoară evoluţia preţurilor de consum în ultimul an, a stagnat în luna mai la nivelul de 0,6%, cel mai înalt nivel din ultimii doi ani, în condiţiile în care preţurile alimentelor au crescut semnificativ faţă de aprilie, odată cu apariţia pe piaţă a legumelor şi fructelor din noua recoltă, potrivit datelor publicate luni de Institutul Naţional de Statistică (INS).

Mai multe pe: https://www.news.ro/economic/rata-anuala-a-inflatiei-a-stagnat-in-luna-mai-la-0-6-fructele-si-legumele-s-au-scumpit-semnificativ-fata-de-aprilie-iar-biletele-de-avion-au-costat-cu-7-6-mai-mult-1922402512002017060917030163

 

IOHANNIS CERE REEXAMINAREA LEGII PRIVIND PROGRAMUL CARNE DE PORC DIN FERMELE ROMÂNEȘTI, SUSȚINUTĂ DE LIVIU DRAGNEA – Președintele Klaus Iohannis cere Parlamentului reexaminarea Legii privind Programul carne de porc din fermele românești, privind schemele de ajutor de stat în domeniu, pe motiv că ea va intra în vigoare înainte de a fi finalizate discuțiile cu oficialii europeni, așa cum cer normele UE.

Mai multe pe: https://www.profit.ro/povesti-cu-profit/agribusiness/iohannis-cere-reexaminarea-legii-privind-programul-carne-de-porc-din-fermele-romanesti-sustinuta-de-liviu-dragnea-17036864

 

A ÎNCEPUT RECOLTATUL ORZULUI! – PRIMELE RECOLTE! Petre Daea s-a pus pe drum la finele zilei de ieri, 13 iunie, spre Islaz, în judeţul Teleorman acolo unde fraţii Rezeanu, administratori ai fermei Refdan Com, au declanşat recoltatul orzului.

Mai multe pe: http://www.revista-ferma.ro/articole/agronomie/a-inceput-recoltatul-orzului

 

DEPUTAȚII AU MODIFICAT LEGEA 145/2014. ATESTATUL DE PRODUCĂTOR VA FI VALABIL CINCI ANI ȘI VA FI AVIZAT ANUAL DE PRIMARUL COMUNEI. TOT CINCI ANI, AR URMA SĂ FIE VALABIL ȘI CARNETUL DE COMERCIALIZARE – Camera Deputaților a adoptat pe articole, luni, 12 iunie, proiectul de act normativ (PL-x 356/2016) – lege ordinară, în vederea modificării Legii nr. 145/2014 pentru stabilirea unor măsuri de reglementare a pieţei produselor din sectorul agricol, propunându-se ca atestatul de producător să fie emis pe o perioadă de cinci ani şi să fie avizat, anual, de primarul comunei, anunță Parlamentul României printr-un comunicat de presă.

Mai multe pe: https://www.revistafermierului.ro/romania-agricola/stiri-interne/item/2692-deputatii-au-modificat-legea-145-2014-atestatul-de-producator-va-fi-valabil-cinci-ani-si-va-fi-avizat-anual-de-primarul-comunei-tot-cinci-ani-ar-urma-sa-fie-valabil-si-carnetul-de-comercializare.html

 

AFIR DESPRE NEREGULILE IN ACCESAREA FONDURILOR EUROPENE PNDR – Agentia pentru Finantarea Investitiilor Rurale a derulat pana in acest moment mai multe actiuni de prevenire a neregulilor ce pot aparea in accesarea si implementarea proiectelor finantate cu fonduri europene, disponibile tarii noastre prin Programul National de Dezvoltare Rurala 2014 – 2020 (PNDR 2020).

Mai multe pe: https://www.stiriagricole.ro/anuntul-afir-despre-neregulile-in-accesarea-fondurilor-europene-pndr-46138.html

 

O STATISTICĂ STUPEFIANTĂ. ROMÂNIA ESTE RAIUL FISCAL AL MARILOR TRADERI DE CEREALE, CARE RAPORTEAZĂ PIERDERI AN DE AN. „ŞAPTE ANI DE PIERDERI DIN ZECE AR TREBUI SĂ ATRAGĂ ATENŢIA FISCULUI.“ – Doi dintre primii trei traderi de cereale din România, ADM Trading şi Cargill, com­pa­nii cu acţionari ame­ri­cani, rea­li­zea­ză anual rulaje de mi­liarde de lei pe pia­ţa româ­nească, dar rapor­tea­ză con­stant pierderi.

Mai multe pe: http://www.zf.ro/companii/o-statistica-stupefianta-romania-este-raiul-fiscal-al-marilor-traderi-de-cereale-care-raporteaza-pierderi-an-de-an-sapte-ani-de-pierderi-din-zece-ar-trebui-sa-atraga-atentia-fiscului-16441975