REVISTA PRESEI 29 MAI – 4 IUNIE

AGRIPLANTA – O INCURSIUNE ÎN VIITORUL AGRICULTURII – Fundulea este o mică localitate pierdută într-o margine de Bărăgan, la vreo 30 de kilometri de București.

Mai multe pe: http://www.agro-business.ro/agriplanta-o-incursiune-in-viitorul-agriculturii/2017/06/02/

AMERICANII DE LA ADM AU VÂNDUT 60.000 MT DE GRÂU ROMÂNESC ÎN EGIPT PENTRU 201.56 DOLARI/MT – Traderul american ADM, unul dintre cei mai mari trei exportatori de materii prime agricole de pe piața locală, a câștigat astăzi o licitație pentru a livra 60.000 MT de grâu românesc achizitorului de stat din Egipt.

Mai multe pe: http://agrofinanciar.ro/Americanii-de-la-ADM-au-vandut-60000-MT-de-grau-romanesc-in-Egipt-pentru-201-56-dolari-MT-n561.html

OIERII AR PUTEA PRIMI UN LEU/KG DE LANA VANDUTA DIN 2018 – Oierii vor putea primi un leu pentru fiecare kilogram de lana vanduta, dupa aprobarea ajutorului de minimis propus de Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale (MADR) pentru care va fi alocata o suma totala de 36 de milioane de lei din bugetul MADR pe anul 2018, potrivit unui proiect publicat pe site-ul institutiei.

Mai multe pe: http://www.agrofood.ro/index.php/zootehnie/item/772-oierii-ar-putea-primi-un-leu-kg-de-lana-vanduta-din-2018

AGROMALIM – 28 DE EDIŢII PENTRU CEL MAI IMPORTANT EVENIMENT AGRICOL DIN VESTUL ROMÂNIEI – Ediţia specială a unuia dintre cele mai importante evenimente în domeniul agriculturii din România, ajunsă la cea de-a 28-a ediţie a târgului internaţional de agricultură, industrie alimentară şi ambalaje Agromalim, se va desfăşura în perioada 7-10 septembrie 2017.

Mai multe pe: http://www.agroinfo.ro/vegetal/agromalim-28-de-editii-pentru-cel-mai-important-eveniment-agricol-din-vestul-romaniei

PREȚ ROȘII ROMÂNEȘTI. CU CÂT SE VÂND ÎN PIAȚĂ TOMATELE SUBVENȚIONATE DE STAT! – Prețul roșiilor românești subvenționate de stat în 2017. La intrarea în vară, în prima zi din iunie, legumicultorii care au produs tomate în cadrul programului special inițiat de Guvern se bucură de spații speciale în piețe și sunt ”dotați” cu șorțuri roșii cu care să se diferențieze de restul comercianților.

Mai multe pe: http://agrointel.ro/79772/pret-rosii-romanesti-cu-cat-se-vand-in-piata-tomatele-subventionate-de-stat/

REFORMAREA PAC. ROMANIA A TRANSMIS DOAR 1.859 DE RASPUNSURI, FATA DE PESTE 40.000 IN CAZUL GERMANIEI SI FRANTEI – Viittoarea PAC nu pare sa preocupe prea mult pe toti cei implicati in agricultura romaneasca, daca ne uitam la numarul de raspunsuri trimise la Bruxelles vis-a-vis de reformarea PAC, comparativ cu celelalte state membre UE.

Mai multe pe: http://www.agrostandard.ro/reformarea-pac-romania-a-transmis-doar-1-859-de-raspunsuri-fata-de-peste-40-000-in-cazul-germaniei-si-frantei/

FERMIERI, OBLIGAȚI SĂ DEA ÎNAPOI DESPĂGUBIRILE PENTRU SECETĂ DIN 2015. BONUS, ȘI PENALITĂȚILE – Județul Mehedinți este o importantă zonă agricolă a țării, cu un fond funciar de 187.910 ha, unde seceta este un fenomen cu care fermierii se confruntă an de an, în grade mai mari sau mai mici.

Mai multe pe: http://agroteca.ro/fermieri-obligati-sa-dea-inapoi-despagubirile-pentru-seceta-din-2015-bonus-si-penalitatile/

PROGRAM DE SUSȚINERE A MICILOR FERMIERI ȘI PRODUCĂTORILOR LOCALI DIN BRAȘOV, SUSȚINUT DE FUNDAȚIA PRINȚUL DE WALES – Fundația ‘Prințul de Wales’ va lansa un nou program de susținere a micilor fermieri și producători locali, în scopul dezvoltării produselor și accesării de noi piețe de desfacere atât în țară, cât și peste hotare, a declarat miercuri, la Viscri, directorul executiv al fundației, Aura Woodward.

Mai multe pe: https://www.agro-tv.ro/program-de-sustinere-micilor-fermieri-si-producatorilor-locali-din-brasov-sustinut-de-fundatia-printul-de-wales/

ZECE COOPERATIVE CU 300.000 HA ÎN PORTOFOLIU AU FĂCUT PRIMUL PAS PENTRU A CREA O ALIANŢĂ REPREZENTANTIVĂ LA NIVEL NATIONAL – Zece Coooperative de Cultura Mare din Romania, ce strang impreuna fermieri ce administreaza 300.000 Ha de teren arabil, au decis sa faca primul pas pentru a da nastere unei aliante ce va avea misiunea de a sustine, promova si apara interesele mediul cooperatist romanesc in relatia cu factorii oficiali de decizie la nivel local, regional si national.

Mai multe pe: http://www.businessagricol.ro/?p=6411

ROMÂNIA, EXPORTURI RECORD DE GRÂU ÎN LUNA MARTIE – România a exportat în luna martie o cantitate record de grâu, 627.000 tone, cu 64% mai mult decât în perioada similară din 2016, arată datele firmei de consultanţă UkrAgroConsult publicate joi.

Mai multe pe: http://www.capital.ro/romania-exporturi-record-de-grau-in-luna-martie.html

CAT VALOREAZA PORUMBUL DIN RECOLTA TRECUTA? – Analiza bursa cerealelor agrogo – „Sezonul trecut, a fost unul cu productii destul de bune la porumb, nu unul exceptional, dar totusi bun. O parte din cantitatea totala de porumb, 8.4 mil tone in 2016 in Romania, a fost vanduta la recoltare, iar o alta a ajuns in hambarele sau silozurile fermierilor” precizeaza Vasile Topac, co-fondator AgroGo, platforma online de informare si tranzactionare a cerealelor.

Mai multe pe: https://www.gazetadeagricultura.info/plante/cereale/433-porumb/20000-cat-valoreaza-porumbul-din-recolta-trecuta-analiza-bursa-cerealelor-agrogo.html

FONDURI EUROPENE 2017: PANA LA 1,5 MILIOANE EURO PENTRU FERMIERII CARE ISI FAC INSTALATII DE IRIGATII. DESCARCA GHIDUL OFFICIAL – Fermierii, organizatiile de utilizatori de apa si alti potentiali bneficiari eligibili vor putea obtine fonduri europene de pana la 1,5 milioane euro pe proiect, pentru sisteme de irigatii, in cadrul unei linii de finantare din Programul National de Dezvoltare Rurala (PNDR), pentru care miercuri a fost publicat Ghidul solicitantului.

Mai multe pe: http://www.startupcafe.ro/stiri-finantari-21795296-fonduri-europene-2017-fermieri-irigatii-4-3-pndr.htm

PROGRAMUL „TOMATE ROMÂNEȘTI“, CUM SE VEDE DIN SOLAR ȘI CUM SE VEDE DIN BIROU – Termenul de desfacere a producției de tomate din solarii, pentru ca producătorii să beneficieze de prima suplimentară, a fost prelungit de la 31 mai la 15 iunie inclusiv, a anunțat ministrul Agricul­turii, Petre Daea.

Mai multe pe: https://www.lumeasatului.ro/articole-revista/actualitate/3878-programul-tomate-romanesti-cum-se-vede-din-solar-si-cum-se-vede-din-birou.html

ULTIMA ORĂ: S-A VOTAT LEGEA 88, URMEAZĂ INFRIGEMENT-UL!La Parlament, s-a bătut în cuie soarta Legii 88, de etichetare a laptelui materie-primă, aceasta fiind votată cu modificările propuse de aleșii înțelepți ai neamului.

Mai multe pe: http://www.meat-milk.ro/ultima-ora-s-votat-legea-88-urmeaza-infrigement-ul

REPUBLICA MOLDOVA: PRODUCATOTORII AVANSEAZA NOI PROPUNERI PENTRU MODIFICAREA LEGISLATIEI IN DOMENIUL COMERTULUI INTERIOR – La jumatatea lunii aprilie a.c., oficialii Ministerului Economiei din Republica Moldova au discutat cu reprezentantii asociatiilor de producatori autohtoni proiectul legii pentru modificarea si completarea unor acte legislative in domeniul comertului interior.

Mai multe pe: http://modernbuyer.ro/republica-moldova-producatotorii-avanseaza-noi-propuneri-pentru-modificarea-legislatiei-in-domeniul-comertului-interior/

DANONE ROMÂNIA A ÎNCHEIAT 2016 CU O CIFRĂ DE AFACERI DE 479 MILIOANE LEI, ÎN SCĂDERE CU 1% – Danone România, cel mai mare producător local de iaurturi, a încheiat 2016 cu o cifră de afaceri de 479 milioane de lei, echivalentul a peste 106 milioane de euro, a anunţat marţi compania, fără a preciza care a fost evoluţia faţă de anul precedent.

Mai multe pe: https://www.news.ro/economic/danone-romania-a-incheiat-2016-cu-o-cifra-de-afaceri-de-479-milioane-lei-in-scadere-cu-1-1922414130352017051417010228

VARIANTE PENTRU A OPRI ARUNCAREA LÂNII PE CÂMP: MINISTRUL AGRICULTURII VREA SĂ O LIVREZE UNEI FIRME DE CONSTRUCȚII DIN BISTRIȚA ȘI SĂ DEA BANI CIOBANILOR – Ministrul Agriculturii discută cu o firmă din Bistrița, având ca obiect principal de activitate exploatarea și prelucrarea lemnului, interesată de valorificarea lânii de oaie.

Mai multe pe: https://www.profit.ro/stiri/social/variante-pentru-a-opri-aruncarea-lanii-pe-camp-ministrul-agriculturii-vrea-sa-o-livreze-unei-firme-de-constructii-din-bistrita-si-sa-dea-bani-ciobanilor-17013573

SUMMITTERRA BĂRĂGANU – NOUTĂŢILE PREZENTATE LA CEA DE-A IV-A EDIŢIE – La sfârşitul lunii trecute, în comuna Bărăganu din judeţul Brăila, Summit Agro România a invitat aproape 400 de fermieri din judeţele din jur să participe la cea de-a IV-a ediţie a evenimentului de câmp SummiTTerra – acolo unde tehnologia întâlneşte pământul.

Mai multe pe: http://www.revista-ferma.ro/articole/agronomie/summitterra-baraganu-noutatile-prezentate-la-cea-de-a-iv-a-editie

„TOT MAI MULȚI FERMIERI ÎȘI SCOT STOCURILE DE PORUMB LA VÂNZARE” (TOPAC, AGROGO) – Potrivit celei mai recente analize a bursei cerealelor AgroGo, mai nou, tendința este ca stocurile de porumb să fie scoase la vânzare de către fermieri, în condițiile în care, în anul agricol anterior, o parte din cantitatea totală de materie-primă era deja comercializată la recoltare, în cantitate de 8,4 milioane de tone.

Mai multe pe: http://www.revistafermierului.ro/romania-agricola/item/2675-tot-mai-multi-fermieri-isi-scot-stocurile-de-porumb-la-vanzare-topac-agrogo.html

PNDR: IN CE CONDITII PUTETI ACCESA FONDURI EUROPENE PENTRU FERME MICI – Fermierii care detin exploatatii mici au posibilitatea sa acceseze fonduri europene nerambursabile in valoare de 15.000 euro pe proiect prin intermediul submasurii 6.3 – Sprijin pentru dezvoltarea fermelor mici, din cadrul PNDR 2020.

Mai multe pe: https://www.stiriagricole.ro/pndr-in-ce-conditii-puteti-accesa-fonduri-europene-pentru-ferme-mici-45829.html

FERMIERII SE ASTEAPTA LA RECOLTE BUNE DE CEREALE IN ACEST AN: 4-5 TONE DE GRAU SI 2,5-3 TONE DE RAPITA LA HECTAR – Fermierii chestionati de News.ro considera ca in prezent culturile de grau si de rapita arata bine si se asteapta ca in acest an sa obtina productii bune, de circa 4-5 tone de grau la hectar si de 2,5-3 tone de rapita la hectar.

Mai multe pe: http://www.wall-street.ro/articol/Agricultura/211176/fermierii-se-asteapta-la-recolte-bune-de-cereale-in-acest-an-4-5-tone-de-grau-si-2-5-3-tone-de-rapita-la-hectar.html

PRIN PROGRAMUL „CARNE DE PORC ÎN FERMELE ROMÂNEŞTI“ UN PRODUCĂTOR DE CARNE DE PORC POATE PRIMI ÎNTRE 10.000 DE EURO ŞI 2,5 MILIOANE DE EURO – Crescătorii de porci din România aşteaptă cu sufletul la gura subvenţia de 10.000 de euro pentru minimum 600 de porci livraţi către abatoare, un proiect de act normativ care a trecut de votul parlamentarilor, legea aflându-se în faza de promulgare.

Mai multe pe: http://www.zf.ro/eveniment/prin-programul-carne-de-porc-in-fermele-romanesti-un-producator-de-carne-de-porc-poate-primi-intre-10-000-de-euro-si-2-5-milioane-de-euro-16397262