REVISTA PRESEI 31 IULIE – 6 AUGUST

10 ANI DE INTEGRARE EUROPEANĂ. CULTURA CEREALELOR PENTRU BOABE (V) – La 10 ani de integrare europeană a României, ne-am propus să analizăm impactul acestui fapt asupra diferitelor filiere de produse agricole şi agroalimentare.

Mai multe pe: http://www.agro-business.ro/10-ani-de-integrare-europeana-cultura-cerealelor-pentru-boabe-v/2017/08/02/

 

DE DOI ANI SE STIE CA ROMANII CONSUMA ALIMENTE DE PROASTA CALITATE SI CA MULTE DINTRE ELE SUNT FALSIFICATE – Un raport elaborat inca de acum doi ani avertiza Guvernul ca Romania nu are legislatie care sa garanteze autenticitatea produselor alimentare si sa previna comercializarea produselor falsificate.

Mai multe pe: http://www.agrofood.ro/index.php/component/k2/item/911-de-doi-ani-se-stie-ca-romanii-consuma-alimente-de-proasta-calitate-si-ca-multe-dintre-ele-sunt-falsificate

 

ANUNȚ OFICIAL! 11 MILIOANE DE EURO PENTRU LAPTE ȘI 7 MILIOANE EURO PENTRU FRUCTE ȘI LEGUME! – NOU AJUTOR PENTRU FERMIERII ROMÂNI! României i-au fost alocate 6,86 milioane euro pentru fructe și legume și 10,86 milioane euro pentru lapte, în cadrul Programului pentru consumul de fructe, legume și lapte în școli 2017.

Mai multe pe: http://www.agroinfo.ro/vegetal/anunt-oficial-11-milioane-de-euro-pentru-lapte-si-7-milioane-euro-pentru-fructe-si-legume

 

SCHIMBĂRI PENTRU ATESTATUL DE PRODUCĂTOR: CUM VA ARĂTA ȘI VALABILITATEA LUI ÎNCEPÂND DE ANUL VIITOR! – Noutăți pentru fermierii care dețin sau vor să obțină atestat de producător.

 Mai multe pe: http://agrointel.ro/83252/schimbari-pentru-atestatul-de-producator-cum-va-arata-si-valabilitatea-lui-incepand-de-anul-viitor/

 

TOP 20 CEI MAI MARI PRODUCATORI DE LACTATE DIN LUME – Nestlé ocupa prima pozitie in clasamentul producatorilor de lactate la nivel mondial, cu o cifra de afaceri de 21,7 miliarde de euro.

Mai multe pe: http://www.agrostandard.ro/top-20-cei-mai-mari-producatori-de-lactate-din-lume/

 

PREȚURI MARI PE BURSELE EUROPENE, LA NOI PREȚUL LA GRÂU ABIA SARE DE 130 EURO/TONA – Producțiile mari estimate în bazinul Mării Negre, spre deosebire de cele din UE 28,  care sunt în scădere pentru al doilea an consecutiv, la grâu cel puțin, își pun amprenta asupra cursurilor la cereale pe bursele din Europa.

Mai multe pe: http://agroteca.ro/bursele-europene-grau-pret/

 

AFIR: 70 MILIOANE DE EURO PENTRU INVESTIȚII ÎN PROCESAREA PRODUSELOR AGRICOLE – Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR) primește, începând cu 1 august 2017, cereri pentru finanțarea proiectelor de investiții în procesarea și marketingul produselor agricole, în vederea obținerii de produse neagricole, prin intermediul Programului Național de Dezvoltare Rurală 2014 — 2020 (PNDR 2020).

Mai multe pe: https://www.agro-tv.ro/afir-70-milioane-de-euro-pentru-investitii-procesarea-produselor-agricole/

 

APCPR ÎŞI ARATĂ ÎNGRIJORAREA FAŢĂ DE APARIŢIA PRIMULUI CAZ DE PESTĂ PORCINĂ ÎN ROMÂNIA – Membrii Asociației Producătorilor de Carne de Porc din România au aflat cu îngrijorare despre apariția primului caz de pestă porcină africană într-o gospodărie din județul Satu-Mare.

Mai multe pe: http://www.businessagricol.ro/?p=6680

 

CUM EXPLICĂ UNUL DINTRE CEI MAI NOI FERMIERI ROMÂNI PREȚUL MIC AL GRÂULUI – Ioan Simion, unul dintre cei mai bogați români, cu afaceri consacrate în industria petrolieră și mai nou și în sectorul agricol, consideră că statul român ar trebui să se implice mai mult în agricultura românească, așa încât producția de cereale să nu mai ia calea exporturilor la prețuri foarte dezavantajoase fermierilor români.

Mai multe pe: http://www.capital.ro/cum-explica-unul-dintre-fermierii-romani-pretul-mic-al-graului.html

 

PRETURILE ALIMENTELOR CRESC SI IN LUNA IULIE INFLUENTATE DE PRETURILE LA CEREALE, ZAHAR SI PRODUSE LACTATE – Indicele FAO pentru preturile alimentelor a crescut pentru a treia luna consecutiv, in iulie, crestere determinata in principal de cotatiile mai mari la cereale, zahar si produsele lactate.

Mai multe pe: https://www.gazetadeagricultura.info/afaceri-agricole/616-preturi-agricole/20160-preturile-alimentelor-cresc-si-in-luna-iulie-influentate-de-preturile-la-cereale-zahar-si-produse-lactate.html

 

CURSURI GRATUITE PENTRU MICI AFACERI CU PRODUSE ECOLOGICE, PRIN DOUĂ CENTRE DIN ȚARĂ – Firmele mici și mijlocii (IMM) românești, cu afaceri de producție sau procesare în agricultura ecologică, vor putea beneficia gratuit de cursuri de business, prin două noi centre de profil, au anunțat joi inițatorii, într-o conferință.

Mai multe pe: http://www.startupcafe.ro/idei-si-antreprenori/cursuri-afaceri-produse-ecologice.htm

 

SITUATIE HILARA: RUSIA A INTERZIS IMPORTUL DE PORCI DIN ROMANIA, DAR IMPORTURILE NU EXISTA – Restrictiile temporare ale Rusiei pentru porcii vii si pentru produsele de porc din Romaniacade in gol.

Mai multe pe: http://economie.hotnews.ro/stiri-finante_banci-21936407-restrictiile-temporare-ale-rusiei-pentru-porcii-vii-pentru-produsele-porc-din-romania-cad-gol-datele-statistice-oficiale-arata-nu-sunt-inregistrate-exporturi-catre-federatia-rusa-codul-0103-animale-vi.htm

 

MASURI PENTRU BUNASTAREA ANIMALELOR PE TIMP DE CANICULA – Temperaturile ridicate pentru care meteorologii au emis cod portocaliu si chiar rosu in unele judete ale tarii provoaca disconfort inclusiv animalelor.

Mai multe pe: http://www.industriacarnii.ro/stiri/top-stiri/4216-masuri-pentru-bunastarea-animalelor-pe-timp-de-canicula

 

DIN 26 DE STAȚIUNI POMICOLE, MAI AVEM 9… AFLATE LA LIMITA SUPRAVIEȚUIRII – În 1989 România avea 26 de stațiuni de cercetare pomicolă cu tot atâtea pepiniere și mii de hectare pe care se înmulțeau pomii altoiți și se făcea producție.

Mai multe pe: https://www.lumeasatului.ro/articole-revista/agrotehnica/4023-din-26-de-statiuni-pomicole-mai-avem-9-aflate-la-limita-supravietuirii.html

 

ROMALIMENTA: NU EXISTĂ UN PLAN DE SUPRATAXARE A ALIMENTELOR – Federația Romalimenta a exprimat cele mai serioase rezerve față de intențiile de supra-taxare, în diverse variante, a unor categorii de alimente, vehiculate în diverse medii și declarând obiective legate de protecția sănătații populaței, sau direct de colectare a unor fonduri suplimentare.

Mai multe pe: http://www.meat-milk.ro/romalimenta-nu-exista-un-plan-de-suprataxare-alimentelor/

 

EUROSTAT − CRESTERE ANUALA DE 7,6% INREGISTRATA DE ROMANIA IN COMERTUL CU AMANUNTUL IN IUNIE 2017 – In ritm anual, in luna iunie 2017 comparativ cu luna iunie 2016, comertul cu amanuntul in România a inregistrat o crestere de 7,6%, mai mult decat dublu fata de avansul de 3,1% inregistrat atat in zona euro cat si in UE 28, arata datele furnizate pe 3 august 2017 de Oficiul European de Statistica (Eurostat), publicate de Rompres.

Mai multe pe: http://modernbuyer.ro/eurostat-%E2%88%92-crestere-anuala-de-76-inregistrata-de-romania-in-comertul-cu-amanuntul-in-iunie-2017/

 

PETRE DAEA ANUNŢĂ CĂ PENTRU AGRICULTURĂ AU INTRAT ÎN ŢARĂ 2,2 MILIARDE EURO DIN FONDURI EUROPENE – Ministrul Agriculturii, Petre Daea, a declarat, vineri, că în România au intrat 2,2 miliarde euro din fonduri europene pentru agricultură, dând asigurări că toţi banii de care poate dispute ţara noastră vor fi absorbiţi la timp şi vor ajunge la fermieri.

Mai multe pe: https://www.news.ro/social/petre-daea-anunta-ca-pentru-agricultura-au-intrat-in-tara-2-2-miliarde-euro-din-fonduri-europene-1922403604302017081317128686

 

OUĂ RETRASE DIN MAGAZINE DIN EUROPA DIN CAUZA CONTAMINĂRII CU INSECTICID; ÎN OLANDA, SUBSTANȚA AR PROVENI DIN ROMÂNIA – Milioane de ouă au fost retrase de pe rafturile magazinelor din Olanda, Germania și Belgia din cauza contaminării cu un insecticid a cărui utilizare este interzisă în cazul produselor destinate consumului uman.

Mai multe pe: https://www.profit.ro/stiri/economie/oua-retrase-din-magazine-din-europa-din-cauza-contaminarii-cu-insecticid-in-olanda-substanta-ar-proveni-din-romania-17130718

 

UN NOU EPISOD DIN SERIALUL „SĂ DISTRUGEM PRODUCĂTORUL, CU TELEVIZORUL”. REACŢII DIN SECTOR? VREO DOUĂ… – Industria alimentară românească este atacată, intenţionat sau nu, cu tot felul de aberaţii! Cu dată recentă, un ONG intitulat Asociaţia Pro Consumatori (fostă Asociaţia pentru Protecţia Consumatorilor din România – APC România, obligată să îşi schimbe numele pentru că inducea în eroare confuzia cu instituţia de stat ANPC – Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorului), care se prezintă ca fiind membră a Organizaţiei Europene a Consumatorilor, lansează, periodic, atacuri ce vizează câte un produs alimentar.

Mai multe pe: http://www.revista-ferma.ro/articole/zootehnie/un-nou-episod-din-serialul-sa-distrugem-producatorul-cu-televizorul-reactii-din-sector-vreo-doua

 

INFORMAȚII „SCURSE” DIN ȘEDINȚA DE GUVERN: „SE PARE CĂ O SĂ AVEM CELE MAI MARI PRODUCȚII LA CÂTEVA CULTURI, CUM AR FI GRÂUL, FLOAREA-SOARELUI, PRODUCȚII-RECORD!”, MIHAI TUDOSE. LAURENȚIU BACIU CONFIRMĂ. – Președintele LAPAR, Laurențiu Baciu, a confirmat pentru Revista Fermierului spusele premierului Mihai Tudose (și susținute ulterior de ministrul de resort, Petre Daea), potrivit cărora România ar putea contabiliza în această toamnă „producții-record” la grâu și floarea-soarelui, declarațiile fiind făcute în cadrul ședinței săptămânale ale Executivului de vineri, 4 august 2017.

Mai multe pe: https://www.revistafermierului.ro/romania-agricola/cultura-mare/item/2774-informatii-scurse-din-sedinta-de-guvern-se-pare-ca-o-sa-avem-cele-mai-mari-productii-la-cateva-culturi-cum-ar-fi-graul-floarea-soarelui-productii-record-mihai-tudose-laurentiu-baciu-confirma.html

 

MADR A PLATIT 60 DE MILIOANE DE LEI PENTRU CULTIVAREA TOMATELOR IN SPATII PROTEJATE – Ministerul Agriculturii a anuntat ca pana in prezent 4.510 de fermieri au primit aproape 60 de milioane de lei in cadrul programului de sprijin pentru tomate, potrivit Agerpres.

Mai multe pe: https://www.stiriagricole.ro/madr-a-platit-60-de-milioane-de-lei-pentru-cultivarea-tomatelor-in-spatii-protejate-47064.html

 

ROMÂNIA OCUPĂ LOCUL 6 ÎN TOPUL CELOR MAI MARI PRODUCĂTORI DE CASTRAVEŢI DIN UE, CU O PRODUCŢIE DE CIRCA 120.000 TONE ÎN 2016, CU 20% MAI MARE FAŢĂ DE 2015 – Legumicultorii din România au produs anul trecut 120.000 de tone de castraveţi, o producţia care a plasat ţara noastră pe locul şase în topul celor mai mari producători de castraveţi din UE, după Spania, care a recoltat o producţie de 631.000 tone în 2016, Polonia (457.000 tone), Olanda (370.000 tone), Franţa (136.000 tone) şi Grecia (127.000 tone), potrivit datelor Eurostat.

Mai multe pe: http://www.zf.ro/zf-24/romania-ocupa-locul-6-in-topul-celor-mai-mari-producatori-de-castraveti-din-ue-cu-o-productie-de-circa-120-000-tone-in-2016-cu-20-mai-mare-fata-de-2015-16664383