REVISTA PRESEI 5 IUNIE – 11 IUNIE

LA DOAR 100.000 MT DE LOCUL PATRU LA PRODUCȚIA DE RAPIȚĂ DIN UE. TRADERII VĂD CEA MAI MARE RECOLTĂ DE RAPIȚĂ DIN ISTORIE ÎN ROMÂNIA CU UN VOLUM DE 1.8 MILIOANE MT – Recolta de rapiță din România, cultură ce va fi strânsă de pe câmp în mai puțin de o lună, este prognozată la sfârșitul lunii Mai la 1.8 milioane MT, un nivel de record absolut în parcursul istoric al acestei culturi pe piața din România, arată cea mai recentă prognoză a COCERAL, organizația europeană a comercianților de materii prime agricole.

Mai multe pe:  http://agrofinanciar.ro/Traderii-vad-cea-mai-mare-recolta-de-rapita-din-istorie-in-Romania-cu-un-volum-de-1-8-milioane-MT-n562.html

 

PESTE 100 DE PRODUCATORI DE TOMATE DIN BUZAU AU INTRAT PE MARILE PIETE – Peste 100 de producatori de tomate din cei 337 inscrisi in judetul Buzau in programul „Tomata” au iesit cu legume pe marile piete din Bucuresti, Brasov si Ploiesti.

Mai multe pe:  http://www.agrofood.ro/index.php/agricultura/item/792-peste-100-de-producatori-de-tomate-din-buzau-au-intrat-pe-marile-piete

 

EMIL DUMITRU: ACESTA ESTE ULTIMUL MEU MANDAT DE PREŞEDINTE PROAGRO! – DIN NOU PREŞEDINTE! Reales cu o majoritate confortabilă pentru un nou mandat la cârma federaţiei ProAgro, tânărul fermier din Chiselet, judeţul Călăraşi, Emil Dumitru, vrea să schimbe paradigma asocierii din sectorul agricol.

Mai multe pe:  http://www.agroinfo.ro/economic/emil-dumitru-acesta-este-ultimul-meu-mandat-de-presedinte-proagro

 

SENATUL A VOTAT: TERENURI AGRICOLE, SCUTITE DE IMPOZIT! – Terenurile agricole scutite de impozit de anul viitor, adică din 2018! Senatorii au votat astăzi, miercuri – 7 iunie, ca suprafețele folosite în agricultură și situate în intravilan, adică în localități, să fi scutite în totalitate de regimul de impozitare diferențiat, astfel încât proprietarii să nu mai achite nici pentru 400 metri pătrați din teren impozitul aferent unui teren cu construcții, așa cum este prevăzut în legislația actuală.

Mai multe pe:  http://agrointel.ro/80025/senatul-a-votat-terenuri-agricole-scutite-de-impozit/

 

PRODUCATOR FRUCTE TIMIS: NU PRODUCEM CAT AM PUTEA VINDE. ESTE CERERE MARE IN ROMANIA – Un producator din Sinicolau Mare, judetul Timis, reuseste sa-si vanda intreaga productie de fructe pe piata interna, exportul nefiind luat in calcul niciun moment.

Mai multe pe:  http://www.agrostandard.ro/producator-fructe-timis-nu-producem-cat-am-putea-vinde-este-cerere-mare-in-romania/#more-7596

 

VIOREL MATEI: „PRODUCŢII MAI BUNE ÎN ACEST AN, PREŢURI MAI MICI, ÎN TIMIŞ” – Agricultorii din Timiş se aşteaptă în acest an la producţii mai bune comparativ cu anul trecut, urmare a orientării către hibrizi mai rezistenţi la secetă şi cu coacere precoce, susţine Viorel Matei, un cunoscut agricultor din zona Cenad.

Mai multe pe:  http://agroteca.ro/viorel-matei-productii-bune/

 

CURTEA DE ARGEȘ, BLOCATĂ DIN CAUZA UNUI PROTEST AL OIERILOR – Mai mulți crescători de oi din Curtea de Argeș au ieșit joi, 8 iunie, cu turmele în centrul orașului pentru protesta față de modul în care au fost atribuite pășunile de Primărie, în acest an.

Mai multe pe:  https://www.agro-tv.ro/curtea-de-arges-bolcata-din-cauza-unui-protest-al-oierilor/

 

PROBSTDORFER ŞI ALCEDO AU ORGANIZAT ZIUA TEHNOLOGIILOR MODERNE ÎN AGRICULTURĂ – În data de 31 mai  a.c., compania Probstdorfer Saatzucht România, împreună cu Alcedo, au organizat cea de-a XI-a ediţie a evenimentului Ziua Tehnologiilor Moderne în Agricultură în cadrul Centrului de Procesare-Condiţionare Seminţe din localitatea Modelu, judeţul Călăraşi.

Mai multe pe:  http://www.businessagricol.ro/?p=6429

 

EGIPTUL A CUMPĂRAT 120.000 TONE DE GRÂU DIN ROMÂNIA – Egiptul, cel mai mare importator mondial de grâu, a cumpărat sâmbătă o cantitate de 360.000 de tone de grâu din Rusia şi România, la o licitaţie organizată de Autoritatea Generală pentru Aprovizionare (GASC) din Egipt, entitatea responsabilă pentru achiziţiile strategice de grâu în numele statului egiptean, transmite Reuters.

Mai multe pe:  http://www.capital.ro/egiptul-a-cumparat-grau-din-romania-1.html

 

S-A LANSAT PLATFORMA UE PRIVIND BUNASTAREA ANIMALELOR – Ieri, comisarul european Vytenis Andriukaitis a inaugurat oficial prima reuniune a platformei UE privind bunastarea animalelor.

Mai multe pe:  https://www.gazetadeagricultura.info/animale/sanitar-veterinar/20025-s-a-lansat-platforma-ue-privind-bunastarea-animalelor.html

 

FINANTELE FAC O SIMULARE PE IMPACTUL IMPOZITULUI PE GOSPODARIE. REZULTATELE AR TREBUI SA FIE FINALIZATE IN CIRCA O SAPTAMANA – Finantele efectueaza de circa doua saptamani o simulare a impactului pe care trecerea la noul impozit pe gospodarie l-ar avea, calculele fiind pe ultima suta de metri, au declarat pentru HotNews.ro surse din cadrul Ministerului.

Mai multe pe:  http://economie.hotnews.ro/stiri-finante_banci-21804821-fiantele-fac-simulare-impactul-impozitului-gospodarie-rezultatele-trebui-fie-finalizate-circa-saptamana.htm

 

AFIR: FONDURILE UE PENTRU INVESTITII DE MAX. 2 MILIOANE EURO IN FERME VEGETALE S-AU EPUIZAT CU 2 LUNI INAINTE DE INCHIDEREA SESIUNII – Fondurile europene disponibile in sesiunea 2017 pentru investitii de pana la 2 milioane de euro eligibili in exploatatii agricole din sectorul vegetal s-au epuizat cu aproape doua luni inainte de expirarea termenului de inscriere, ca urmare a numarului mare de solicitanti, a anuntat, miercuri, Agentia pentru Finantarea Investitiilor Rurale (AFIR), intr-un comunicat remis StartupCafe.ro.

Mai multe pe:  http://www.startupcafe.ro/stiri-finantari-21806842-fonduri-europene-ferme-4-1-investitii-exploatatii-agricole.htm

 

MASURILE PE CARE TREBUIE SA LE RESPECTE PE CANICULA CRESCATORII DE ANIMALE – Autoritatea Nationala Sanitar-Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor (ANSVSA) a realizat un set de norme care trebuie respectate de catre crescatorii de animale, pentru a se asigura protectia si bunastarea animalelor si pentru evitarea aparitiei stresului termic asociat perioadei de vara.

Mai multe pe:  http://www.industriacarnii.ro/stiri/zootehnie/4064-masurile-pe-care-trebuie-sa-le-respecte-crescatorii-de-animale-pe-canicula

 

ÎNTÂLNIRE DE LUCRU CU FERMIERII INTERESAȚI DE ASOCIERE ȘI DE ACCESAREA FONDURILOR EUROPENE ÎN JUDEŢUL BUZĂU – Secretarul general adjunct în cadrul Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, George Sava, a participat în data de 9 iunie 2017, la o întâlnire cu fermierii care își desfășoară activitatea în sectorul legumicol și/sau pomicol constituiți în diferite forme de organizare sau interesați de asociere și accesare a fondurilor europene, de pe raza județului Buzău.

Mai multe pe:  https://www.lumeasatului.ro/articole-revista/actualitate/3882-intalnire-de-lucru-cu-fermierii-interesati-de-asociere-si-de-accesarea-fondurilor-europene-in-judetul-buzau.html

 

AFIR: RETRAGEREA CERERILOR DE FINANȚARE DEPUSE PRIN PNDR 2020 – Retragerea Cererilor de finanțare depuse on-line pe portalul oficial al Agenției pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (www.afir.info) pentru solicitarea de fonduri nerambursabile acordate prin intermediul submăsurilor de finanțare din cadrul PNDR 2014 –2020 (PNDR 2020) se poate face la cerere de către solicitant, inclusiv în perioada cuprinsă în intervalul 01 – 05 iunie 2017.

Mai multe pe:  http://www.meat-milk.ro/afir-retragerea-cererilor-de-finantare-depuse-prin-pndr-2020

 

IONUT NACHE, DIRECTOR GENERAL INAQ CONSULTING: “CERTIFICAREA IFS REPREZINTA UN PASAPORT PENTRU EXPORT” – Peste 180 de persoane au participat pe data de 19 mai 2017, la cea de a patra editie a conferintei IFS 2017, la Bucuresti. Evenimentul a reunit speakeri straini si romani, specialisti care au prezentat cele mai importante modificari in domeniul standardelor de calitate IFS, dar si detalii despre aparitia noului standard IFS Food versiunea 7 si IFS Global Markets HPC.

Mai multe pe:  http://modernbuyer.ro/ionut-nache-director-general-inaq-consulting-certificarea-ifs-reprezinta-un-pasaport-pentru-export/

 

PSD ANUNŢĂ LANSAREA PROGRAMULUI START-UP NATION: FIECARE AFACERE ÎNFIINŢATĂ ÎN ACEST AN POATE PRIMI 200.000 LEI – Purtătorul de cuvânt al PSD, Adrian Dobre, a anunţat vineri, într-un comunicat de presă, că s-a lansat programul Start-Up Nation, care prevede finanţarea în limita maximă a 200.000 de lei pentru fiecare nouă firmă sau afacere înfiinţată în acest an, proiectul având o alocare de 1,7 miliarde lei, din surse bugetare naţionale şi fonduri europene.

Mai multe pe:  https://www.news.ro/politic-intern/psd-anunta-lansarea-programului-start-up-nation-fiecare-afacere-infiintata-in-acest-an-poate-primi-200-000-lei-1922402209372017061917027435

 

IMPOZITAREA TERENURILOR AGRICOLE DIN INTRAVILAN CA TERENURI CU CONSTRUCȚII DISPARE DE ANUL VIITOR – Terenurile agricole amplasate în intravilan vor fi scutite în totalitate de regimul de impozitare diferențiat, respectiv proprietarii acestora nu vor mai plăti nici pentru 400 metri pătrați din teren impozitul aferent unui teren cu construcții, începând cu 1 ianuarie 2018.

Mai multe pe:  https://www.profit.ro/povesti-cu-profit/agribusiness/impozitarea-terenurilor-agricole-din-intravilan-ca-terenuri-cu-constructii-dispare-de-anul-viitor-17021279

 

CÂND STATUL GREŞEŞTE, TOT FERMIERUL PLĂTEŞTE! – BUNĂSTARE ÎN EROARE! Cum a greşit AM PNDR calculul ratelor de sprijin aferente Măsurii 215 – Plăţi în favoarea bunăstarii animalelor – şi cine suportă consecinţele acestor erori?

Mai multe pe:  http://www.revista-ferma.ro/articole/zootehnie/cand-statul-greseste-tot-fermierul-plateste

 

CHESNOIU: CONSULTANȚII CARE ÎȘI OFERĂ SERVICIILE POTENȚIALILOR BENEFICIARI DE FONDURI FEADR TREBUIE SĂ AIBĂ ACEEAȘI RESPONSABILITATE ATÂT CU ACEȘTIA DIN URMĂ, CÂT ȘI CU ANGAJAȚII AFIR! – Firmele care oferă servicii de consultanță potențialilor beneficiari de fonduri FEADR ar trebui să aibă un grad similar de responsabilitate cu cei care își doresc banii europeni, precum și cu angajații Agenției pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR), a declarat în exclusivitate pentru Revista Fermierului șeful instituției, Adrian Ionuț Chesnoiu, în primul său interviu acordat presei de specialitate.

Mai multe pe:  https://www.revistafermierului.ro/finantari/item/2690-chesnoiu-consultantii-care-isi-ofera-serviciile-potentialilor-beneficiari-de-fonduri-feadr-trebuie-sa-aiba-aceeasi-responsabilitate-atat-cu-acestia-din-urma-cat-si-cu-angajatii-afir.html

 

PRESEDINTELE ANSVSA: RELANSAREA EXPORTURILOR ROMANESTI PE PIATA CHINEZA, O PRIORITATE – In data de 8 iunie 2017, dr. Geronimo Branescu, presedintele Autoritatii Nationale Sanitare Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor (ANSVSA), va participa, alaturi de specialisti din cadrul institutiei, la cea de a doua editie a “Conferintei pentru controlul calitatii, inspectiei si carantinei”, care se desfasoara in Ningbo, Republica Populara Chineza.

Mai multe pe:  https://www.stiriagricole.ro/presedintele-ansvsa-relansarea-exporturilor-romanesti-pe-piata-chineza-o-prioritate-46040.html

 

FERMIERII SE ASTEAPTA LA RECOLTE BUNE DE CEREALE IN ACEST AN: 4-5 TONE DE GRAU SI 2,5-3 TONE DE RAPITA LA HECTAR – Fermierii chestionati de News.ro considera ca in prezent culturile de grau si de rapita arata bine si se asteapta ca in acest an sa obtina productii bune, de circa 4-5 tone de grau la hectar si de 2,5-3 tone de rapita la hectar.

Mai multe pe:  http://www.wall-street.ro/articol/Agricultura/211176/fermierii-se-asteapta-la-recolte-bune-de-cereale-in-acest-an-4-5-tone-de-grau-si-2-5-3-tone-de-rapita-la-hectar.html

 

DRAMATIC: ROMÂNIA IMPORTĂ PEPENI DE 7,3 MILIOANE EURO ŞI EXPORTĂ DE 26.000 EURO – România a importat pepene verde de 7,3 mil. euro în 2016, de 280 de ori mai mult faţă de cât a exportat, potrivit datelor Eurostat.

Mai multe pe:  http://www.zf.ro/companii/dramatic-romania-importa-pepeni-de-7-3-milioane-euro-si-exporta-de-26-000-euro-16414886

 

ÎNCURAJAREA EXPORTURILOR DE PRODUSE AGROALIMENTARE PRIN PROMOVAREA STANDARDELOR DE SIGURANȚĂ ALE UE ÎN STRĂINĂTATE – Uniunea Europeană (UE) are unele dintre cele mai cuprinzătoare standarde de siguranță alimentară din lume și un sistem bine stabilit de controale pentru a se asigura că aceste standarde sunt îndeplinite.

Mai multe pe:  http://www.ag-press.eu/news/encouraging-agri-food-exports-promoting-eu-safety-standards-abroad