Ziua Mondiala a Fertilizarii

Anul acesta pe 13 octombrie un grup de profesionisti din industria agricola s-a reunit la Londra si Rothamsted pentru a celebra pentru prima data Ziua Mondiala a Fertilizarii, o zi dedicata produselor care sunt responsabile pentru jumatate din productia de alimente din lume.

Aceasta este ziua in care a fost depusa cererea de brevet de inventie de catre Haber-Bosch pentru „sinteza amoniacului din aer”, in urma cu aproape un secol (in 1908, mai precis), un procedeu care a alimentat Revolutia Verde din anii 1960.

Principalele teme ale evenimentului au vizat preocuparea de a intelege trecutul, prezentul si viitorul agriculturii in contextul construirii durabilitatii in anii urmatori. In prezent, utilizarea de ingrasaminte contribuie la obtinerea a jumatate din productia totala mondiala de alimente.

„Nu a mai existat niciodata o distanta asa de mare intre agricultori si consumatori precum in prezent. Cea mai mare parte a popuatiei nu stie de unde provine mancarea si modul in care aceasta este obtiuta. Este esential ca populatia sa se conecteze la sursa proprie de hrana”, a declarat Marc van Doorn, OCI azot.

Scopul marcarii acestei zile a fost de a aduce conceptul de agricultura mai aproape de populatie si mai ales lansarea unor discutii deschise si constructive prin crearea unei retele de profesionisti agricoli la nivel international, care include oameni de stiinta de renume agricol, mass-media specializata in probleme de mediu si agricultura, directori din industria de profil si asociati.

Crearea unei astfel de platforme a dat posibilitatea membrilor diferitelor sectoare ale agriculturii de a aborda intr-o maniera deschisa preocuparile prezentului si de a gasi solutii pentru industria alimentara. In prima zi a evenimentului, discutiile au avut loc la sediul Centrului de Cercetare Rothamsted din Harpenden, Marea Britanie, cel mai vechi centru unde se face cercetare agricola. Keith Goulding, unul dintre cei mai renumiti oameni de stiinta de la aceasta institutie a condus delegatiile de specialisti care au luat contact cu arhiva centrului, fiindu-le prezentate probe de sol vechi de aproape doua secole. A doua zi activitatea a avut loc la Clubul Fermierilor din Londra, unde s-a discutat despre perspectivele agriculturii „Mergand mai departe: Unde ne indreptam cu produse si tehnologii”.

Dezbaterea a oferit prilejul delegatilor de a-si exprima preocuparile lor cu privire la sectorul agricol, obiectivul fiind identificarea unor solutii inovatoare pentru viitor, in contextul nevoii de diversitate in diferite tari si continente pe fondul schimbarilor climatice si a practicilor agricole.